Opširnije

Crnoj Gori 50 miliona eura za pripremu i sprovođenje infrastrukturnih projekata

 

Evropska unija je potvrdila spremnost da nastavi sa finansijskom podrškom infrastrukturnim projekatima koje države Zapadnog Balkana procijene kao prioritetne i spremne za sprovođenje. Na taj način se značajno povećava iznos investicija i infrastrukturna povezanost regiona, što utiče na intenziviranje ekonomskog rasta i razvoja, kao i ubrzanje integracijskog procesa država Zapadnog Balkana - poruka je sa trinaestog sastanka Upravnog odbora Zapadnobalkanskog investicijskog okvira (ZIO). Crna Gora je na sastanku dobila dodatnih 4,65 miliona eura za infrastrukturne projekte, pored već opredijeljenih 45 miliona sa Samita u Beču, koji su finalno potvrđeni na ovom sastanku.

U ime Crne Gore, na sastanku koji su danas u Parizu organizovale Evropska komisija i Razvojna banka Savjeta Evrope, učestvovao je nacionalni koordinator za pretpristupne fondove Aleksandar Pejović. Crnoj Gori je ovom prilikom odobreno 4,65 miliona eura za pripremu projektne dokumentacije za prioritetne infrastrukturne projekte, od kojih 1,5 miliona eura za pripremu studije izvodljivosti za dionicu budućeg Jadransko-jonskog autoputa u Crnoj Gori, 3 miliona eura za izradu glavnih projekata za rekonstruciju 86 betonskih mostova na željezničkoj pruzi Bar-Vrbnica, i uvećanje budžeta od 150.000 eura za izradu studije procjene uticaja na životnu sredinu za Master plan gasifikacije Crne Gore.

Pored odobravanja projekata iz prethodnog poziva, Upravni odbor je finalno odobrio infrastrukturne projekte koje sufinansira EU, a koji su prethodno predstavljeni na Bečkom samitu u okviru Berlinskog procesa. Crnoj Gori je u okviru ovog paketa projekata odobreno 45 miliona eura bespovratne podrške EU za sprovođenje dva infrastrukturna projekta. Prvim projektom EU će s 20 miliona eura sufinansirati polovinu od ukupno 40 miliona vrijednih radova na zamjeni signalnog sistema u željezničkoj stanici Podgorica i rekonstrukciju betonskih mostova na željezničkoj liniji Bar – Vrbnica. Dodatnih 25 miliona eura EU je izdvojila za sufinansiranje 20 % od ukupno 127 miliona eura vrijednih radova na izgradnji crnogorskog dijela 400kV elektro-mreže koja povezuje Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.

 

Pored ovoga, Crna Gora je zajedno s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom korisnik odobrenog regionalnog projekta vrijednog 1 milion eura, kojim će se unaprijediti sigurnost snadbijevanja električnom energijom u regionu.

 

U kontekstu sprovođenja novog metodološkog pristupa Zapadnobalkanskog investicijskog okvira, pohvaljen je značajan napredak Crne Gore i ukazano na aktivnosti koje su tokom 2015. sprovedene u cilju formiranja Jedinstvene liste infrastrukturnih projekata. Istaknuto je da su sve aktivnosti završene u skladu s predviđenim rokovima i preporukama Evropske komisije.