Opširnije

KOMESAR EVROPSKE UNIJE ZA POLITIKU SUSJEDSTVA JOHANES HAN I PREMIJER CRNE GORE DUŠKO MARKOVIĆ POSJETILI ŽELJEZNIČKU INFRASTRUKTURU CRNE GORE

Željeznička infrastruktura Crne Gore je imala veliku čast da 09. februara 2018. godine ugosti Komesara Evropske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju,  Johanesa Hana i tim povodom upriliči svečanost na željezničkoj stanici u Podgorici.

Povodom početka projekta na zamjeni signalno – sigurnosnog uređaja u stanici Podgorica, koji se finansira bespovratnim sredstvima EU i kreditnim sredstvima evropske investicione banke, predsjednik Vlade Crne Gore, gospodin Duško Marković, ministar saobraćaja i pomorstva u Vladi Crne Gore, gospodin Osman Nurković i ministar evropskih poslova, gospodin Aleksandar Andrija Pejović  prisustvovali su svečanosti.

Svečanost je počela obraćanjem gospodina Milana Čolakovića, izvršnog Direktora Željezničke infrastrukture Crne Gore AD - Podgorica, koji je pozdravio prisutne, nakon čega je gospodin Mirkop Pajović u ime  Izvođača radova kompanije AŽD Praga, prisutnima kratko prezentovao ovaj veoma značajan projekat za ŽICG.

Prisutne je pozdravila gospođa Dubravka Negra, šefica Kancelarije EIB-a za Zapadni Balkan. Gospođa Negra je istakla  da na crnogorskoj infrastrukturi nije bilo ulaganja po pitanju signalizacije u proteklih 40 godina, čvorištu tri pruge, kao i  da je projektom „20+20“ obuhvaćeno pet komponenti:

  • zamjena signalno-sigurnosnog sistema na željezničkoj stanici stanici Podgorica,
  • rekonstrukcija prioritetnih kosina,
  • rekonstrukcija prioritetnih betonskih mostova,
  • rekonstrukcija prioritetnih tunela kao i
  • nadzori nad radovima za svaku komponentu ponaosob na pružnom pravcu Bar – Vrbnica.

Gospođa Negre je podsjetila prisutne da je 20. marta 2017. godine potpisan ugovor o finansiranju projekta po novom metodološkom okviru Zapadnoevropskog investicionog okvira koji je Evropska komisija odobrila i podržala sa 20 miliona eura bespovratnih sredstava i 20 miliona eura kredita Evropske investicione banke.

Prisutnima se obratio gospodin Han podsjetivši  da je prije tri dana usvojena Startegija za Zapadni Balkan, čiji je cilj podrška svim zemljama Zapadnog Balkana u smislu njihovih evropskih aspiracija, navodeći da je Evropska Unija posvećena podršci da se rekonstruišu i modernizuju željezničke veze, kao i drugim inicijativama koje treba da podignu kvalitet života u Crnoj Gori  i u regionu.

 

Premijer Marković je prisutnima saopštio da je EU od 2013. godine do danas odobrila  značajna sredstva za rekonstrukciju pruge Bar - Vrbnica i da je dobra saradnja između Vlade Crne Gore, Evropske investicione banke i Evropske komisije rezultirala ovako uspješnim projektima. Premijer je istakao da Evropska Unija, osim političke, ekspertske i tehničke podrške  pruža i značajnu finansijsku podršku i upravo najveći dio tih sredstava dolazi iz Zapadnobalkanskog investicijskog okvira kojim Unija pomaže poboljšanju saobraćajne i energetske povezanosti, kao važne karike ekonomskog razvoja i društvenog napretka Crne Gore i regiona. Osim nemjerljivog značaja za privredni i ukupni razvoj crnogorskog društva, unapređenje saobraćajne infrastrukture ima važnu ulogu u povezivanju sa regionom i državama članicama Evropske Unije. Kroz podrške, kao što je inicijativa Berlinskog procesa, Evropska Unija doprinosi bržem razvoju regiona, efikasnijem i kvalitetnijem ispunjavanju obaveza iz procesa pristupanja kao i našem snažnijem integrisanju u Evropsku Uniju.

Premijer Marković i Komesar Han su se saglasili da je Crna Gora, u odnosu na ostale države regiona, privukla najveća sredstva po agendi povezivanja država regiona i da je rekonstrukcija željezničke infrastrukture snažan  doprinos  zajedničkim ciljevima.