Opširnije

Na putnom prelazu “Šušanj” ugrađena najsavremenija oprema za putne prelaze

 

Željeznička infrastruktura Crne Gore posvećeno radi na realizaciji značajnih infrastrukturnih projekata čiji je prevashodni cilj povećanje stepena bezbjednosti i povećanje kapaciteta željezničke infrastrukture.

U prilog rečenom, danas je na putnom prelazu “Šušanj” ugrađena najsavremenija oprema za putne prelaze, koju čine polubranici, led svijetla, video nadzor kao i podna signalizacija, koja predstavlja posljednju riječ tehnike i koja se može vidjeti na najsavremenijim željeznicama.

 

Ova oprema je donacija renomirane kompanije iz Zagreba „ALTPRO“, koja se godinama uspješno bavi proizvodnjom uređaja i opreme za putne prelaze. Doniranjem ovako vrijedne opreme pokazali su nam da imaju mnogo razumijevanja za naše napore da bezbjednost na crnogorskim prugama dovedemo na evropski nivo.

Ovom značajnom događaju, prije svega  za mještane naselja Šušanj, grada Bara kao i Željezničke infrastrukture Crne Gore prisustvovali su:

Ambasador Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić, Direktor Direkcije za željeznički saobraćaj Miroslav Kukavičić, Generalni direktor kompanije Altpro iz Zagreba Zvonimir Viduka, Predsjednik Odbora direktora ŽICG Prof.dr Safet Kalač, Izvršni direktor ŽICG Ljubiša Ćurčić, Predsjednik Opštine Bar Zoran Srzentić, Potpredsjednik Opštine Bar Dušan Raičević , kao i mještani Šušanja i Bara.

 

Izvršni direktor Željezničke infrastrukture Crne Gore Ljubiša Ćurčić izjavio je ovom prilikom: ”Svi smo svjedoci progresije razvoja ovog prelijepog grada kao i rasta prigradskih naselja čiji  žitelji gravitiraju ka putnom prelazu Šušanj, pa smo prepoznali potrebu naših Barana da na ovom mjestu povećamo stepen bezbjednosti ugradnjom dodatne opreme. Ovako vrijednom donacijom pokazali su da imaju veliko razumijevanje za naše napore da bezbjednost na cnogorskim prugama dovedemo na evropski nivo. Imali smo puno problema, odnosno ovaj putni prelaz odnio je mnogo života. Zato velika zahvalnost firmi “Alpro”, koja je prepoznala našu potrebu da ovaj pružni prelaz učinimo sigurnijim. Posebno hvala direktoru "Alpro“ Zvonimiru Viduki ”, kazao je Ćurčić.

Ističući da kompanija "Alpro"  uspješno posluje već 23 godine i važi za jednu od "najizvrsniih kompanija" u proizvodnji opreme za željeznice koju izvozi u 47 država, ambasador Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić rekao je da je srećan što je "Alpro" donirao ovakav uređaj Baru, "da se i dalje razvijaju dvije susjedne prijateljske države saveznice, i svaki kamenčić u našem mozaiku prijateljstva biće uvijek dobar i značajan". 

Potpredsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević, zahvalio se Željezničkoj infrastrukturi Crne Gore kao i zagrebačkoj kompaniji što su prepoznali putni prelaz Šušanj kao mjesto koje treba dodatno obezbijediti, budući da su se na ovom mjestu u proteklim godinama događale nesreće u kojima su stradali mještani ovog naselja.

"Najveća zahvalnost ide Šušanjanima jer su lani masovnim ukazivanjem na ovaj problem pokazali da je naša najveća snaga u jedinstvu i zajedništvu. Finansijska vrijednost donacije je velika, ali, njena upotrebna vrijednost je mnogo veća jer nema vrjednije stvari od ljudskog života. Apelujem na mještane Ilina da se samo rampom ne rješava dio problema, najveći dio odgovornosti je na njima da i dalje budu oprezni jer život nema cijenu", rekao je Raičević.