Opširnije

Konferencija "Gradimo zajedno, Srbija, Italija i Crna Gora" održana u Beogradu

U organizaciji Italijanske trgovinske agencije ITA, Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje i Ministarstva za ekonomski razvoj Republike Italije održana je juče u Beogradu Konferencija "Gradimo zajedno, Srbija, Italija i Crna Gora".

U radu Konferencije "Gradimo zajedno, Srbija, Italija i Crna Gora" uzeli su učešće predstavnici najznačajnijih privrednih subjekata iz Italije, potpredsjednica Vlade Republike Srbije Zorana Mihajlović, ambasadori Italije u Crnoj Gori i Srbiji, kao i predstavnici Privrednih komora  i ministarstava sve tri države.

Delegaciju Ministarstva saobraćaja i pomorstva predvodio je državni sekretar Muamer Hajdarpasić, koji je u pozdravnom obraćanju ukazao na značaj ove trilatetalne saradnje i podsjetio na značajne infrastrukturne projekte čija je realizacija u toku.

Željezničku infrastrukturu Crne Gore AD Podgorica predstavljala je Lucija Filipović, Pomoćnik Izvršnog direktora za predpristupne fondove, koja se prisutnima zahvalila na prilici da na ovako visokom nivou govori o važnosti ulaganja u željezničku infrastrukturu i  informiše prisutne o projektima koje ŽICG sa uspjehom realizuje kao i o mogućnostima za saradnju u okviru realizacije budućih projekata.

Prisutni su se saglasili da bez značajnog ulaganja u ovu oblast, bez adekvatno razvijene željezničke mreže i kompletnog željezničkog saobraćajnog sistema nema ni privrednog razvoja naših država. Takođe, osim animiranja renomiranih investitora i stvaranja povoljne klime za ulaganja, definisanja optimalnih uslova finansiranja i odgovarajuće razmjene znanja, iskustava i tehnologija, presudno je značajna saradnja na realizaciji prioritetnih infrastrukturnih projekata na našoj željezničkoj mreži..

Na konferenciji je ocijenjeno da je od višestrukog značaja dalje unapređenje i povezivanje, kroz putnu i željezničku  infrastrukturu,  kroz projekat izgradnje autoputa Bar-Boljare, rekonstruisanje pruge Beograd-Bar, te valorizacija Luke Bar, koja predstavlja ključnu sponu za kvalitetnu saradnju Crne Gore, Srbije i Italije.